Čarodějnická akce! K objednávkám nad 1500kč ZDARMA křen!

Podzim je tu a s ním i sklizeň chilli paprik!

Podzim je tu a s ním i sklizeň chilli paprik! Tak si ji pojďme pořádně užít!

Sklízíme chilli

Podzim je tu a s ním přichází dlouho očekáváné plody chilli papriček, které jsme pěstovali s náležitou péčí a láskou. Pěstujeme odrůdy chilli od mírně pálivých až po extrém: Jalapeños, Chocolate Habanero, Bhut Jolokii, 7 Pot Yellow a samozřejmě Carolinu Reaper, které do své krásy dozrávají na našich zahradách v Brně, Hradci Králové a v Hnojicích. Semínka chilli papriky Caroliny Reaper jsme objednali přímo od Eda Currieho z USA (šlechtitele nejpálivější papriky na světě), které jsme pěstovali v izolaci od ostatních odrůd.

Trocha teorie ke sklizni…. Plody této úžasné rostliny dozrávají od poloviny srpna do začátku listopadu.  Pravý čas sklizně poznáme podle barvy chilli papričky, do které má dozrát, přičemž doba zrání se liší podle jednotlivých odrůd a částečně i podle počasí.

 

Jak zpracováváme chilli úrodu…

Existuje mnoho způsobů, jak zpracovat chilli - sušení, sterilování, nakládání do oleje či do různých nálevů apod.  Kromě přidávání chilli do Huhuchilli omáček, ajvaru a cibulového chutney, zpracováváme chilli tak, abyste si mohli užít tu pravou pekelně žhavou chuť.

                                              

 share-2EDE3FD7-40E8-4657-9A1C-7748C9440B5C

Sušené chilli

Jedná se o nejjednodušší zpracování našeho chilli. Posbírané chilli papričky ručně rozkrájíme, odstraníme semínka, usušíme a rozemeleme. Sušené chilli si díky tomuto zpracování udrží pálivost i chuť a lze je báječně využít jako koření, dochucovadlo. Pokud byste se do toho pustili sami, je dobré vědět, že nejpálivější částí jsou tenké přepážky uvnitř papričky, ty neodstraňujte a vyberte pouze semínka. Doporučujeme určitě pracovat v rukavicích a pořádně nabrousit nůž, čerstvá paprička má poměrně tuhou slupku.

 

Pyré

Výroba pyré nás baví, nese se totiž ve znamení adrenalinu. Chilli musíme pokrájet a povařit, což znamená práce v rukavicích a rouškách po celou dobu výroby. Kapsaicin se uvolňuje již při samotném krájení a samotné tepelné zpracování je fakt ultra hot. Výsledný produkt obsahuje jen rozmixované chilli papričky, jablečný ocet a sůl, takže si pálivost jednotlivých odrůd opravdu vychutnáte. Naše pyré vyrábíme ve čtyřech různých verzích pálivosti:

  • hnědé pyré - Chocolate Habanero (400 000 SHU)
  • žluté pyré - 7 Pot Yellow a žluté Morugy (600 000 SHU)
  • červené pyré - Carolina Reaper a Bhut Jolokia (800 000 SHU)
  • Carolina Reaper pyré v limitované edici je vyrobeno, jak již napovídá její název – z nejpálivější papričky na světě Caroliny Reaper.

Pyré můžete využít hlavně jako dochucovadlo do omáček, gulášů, polévek, na pizzu, do různých marinád a oceloví chilližrouti a odvážní jedinci si jej mohou máznout na topinky nebo si do něj namáčet nachos. 

357CE2BF-6DE2-4AA7-B8AC-E7A1238A621C

Nakládané chilli

Aby si chuť chilli papriček užil opravdu každý, vyrábíme dvě verze nakládaného chilli. Nakládané Jalapeños jsou chilli papričky opravdu pro každého, protože se jedná o opravdu mírně pálivé chilli, naložené ve sladkokyselém nálevu a dostane vás svou neodolatelnou chutí! Můžete je jíst k čemukoliv a jsou ostřejší verzí klasických nakládaných okurek.

Pro opravdové milovníky chilli máme mix nakládaných chilli papriček. Je to sklenice plná překvapení, protože obsahuje různý poměr papriček (Bhut Jolokia, 7P Yellow, Habanero Chocolate) a nikdy nevíte, který kousek vás bude pálit víc.

share-C341D06C-F598-497E-B870-397325884605

 

 Doufáme, že si z naší letošní úrody vyberete a užijete si královskou chuť chilli! 

 

 KOUPIT CHILLI PRODUKTY