TIP: nejvyšši čas dát klíčit chilli papričky :)

Jak si vypěstovat vlastní chilli - část 2.: Přesazování

Kdy je správný čas na přesazování a jak na to?

Přesazovat začínáme tehdy, když rostlinky dosáhnou cca 5 cm vzrůstu.

Nejdříve si připravíme vhodnou hlínu: smícháme zahradnický substrát s perlitem a kokosovým vláknem díky tomu bude hlína vzdušnější. Květináčky naplníme hlínou a zalejeme vodou smíchanou s lignohumátem a kořenovým stimulátorem. Poté opatrně každou sazeničku i s balem přesadíme do květináčku.

 

přesazování_chilli  čas-na-přesazování-chilli 

 

Květináčky umístíme pod umělé osvětlení, ideální barva světla 6500 K (studená bílá). Za okno rostlinky umísťujeme nejlépe až v půlce března.

Jak chilli sazeničky zalévat?

Při zalévání přidáváme postupně do vody růstové hnojivo, nepřelíváme a substrát udržujeme vždy vzdušný. Než chilli sazenice přesadíme ven, je potřeba otrhávat narostlé květy.

Přesazování chilli sazenic do záhonu

Sazeničky vysazujte ven až po třech zmrzlých (polovina května). Aby si rostlinky zvykly na přímé slunce, je nejlepší je umístit na 14 dní do foliovníku nebo skleníku, kde nad nimi natáhneme bílou geotextilii. Po 14 dnech můžeme přesadit ven a rostlinky neutrpí spálením od slunce.

Jakmile rostlina zakoření a povyroste, nasadíme květové hnojivo, přihnojovat můžeme i zkvašeným slepičím trusem. Hnojíme dle toho, jak rostlina vypadá (tmavé listy - přehnojení; příliš světlé listy - nedostatek živin, špatné PH, škůdci apod.)

 

sazenice_chilli

Když už máme zasazeno, věnujeme rostlinkám pravidelnou péči a lásku. Odměnou bude bohatá úroda chilli papriček. :-)