MIŠPULE - objev ve Střelicích u Brna!

Poprvé jsme mišpule ochutnali na zahradě u našeho kamaráda Rosti, který bydlí ve Střelicích u Brna. Téměř před sto lety zde mišpuli vysadil jeho dědeček. Výrazná chuť ovoce nás oslovila, a proto jsme se rozhodli vyrobit z mišpulí chilli omáčku. Chuť zralých mišpulí může připomínat jablečný džem. Jak taková omáčka chutná? Ochutnejte čerstvou várku.

ovocný_strom_mišpule_německá_u_Brna

MIŠPULE - co to vlastně je?

Mišpule německá (Mespilus germanica) je neprávem opomíjený ovocný strom, který patří mezi tzv. staré odrůdy. Původem pochází z Malé Asie a na území Evropy se pěstuje již od 12. století.

Mišpule je výjimečná tím, že její plody (malvice) se sklízejí až v listopadu. Vypadají jako malá jablíčka a jsou jedlé až po přejití mrazem. Plody jsou také léčivé, protože jsou bohaté na vitamíny C a B2. Obsahují také vápník, hořčík, draslík a sodík a především velké množství vlákniny, která je obecně prospěšná pro správné fungování zažívání. Takže smícháním se skvělým chilli rozhodně není co zkazit.

plody_mišpule_německé 

 

MIŠPULE - to chceš ochutnat!

Skvělou kombinaci chuti „střelických“ mišpulí, chilli a bourbonu si můžete užít díky naší Mišpulové chilli omáčce. Vzhledem k omezenému množství surovin, jsme tentokrát vyrobili pouze 100 kusů, takže si ji nenechte ujít. Jak se taková omáčka vaří? Jelikož se jedná o starou odrůdu, rozhodli jsme se inspirovat klasickým receptem z pera slavné české kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.

mišpulová_chilli_omáčka_huhuchilli

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení