MIŠPULE - objev ve Střelicích u Brna!

Poprvé jsme mišpule ochutnali na zahradě u našeho kamaráda Rosti, který bydlí ve Střelicích u Brna. Téměř před sto lety zde mišpuli vysadil jeho dědeček. Výrazná chuť ovoce nás oslovila, a proto jsme se rozhodli vyrobit z mišpulí chilli omáčku. Chuť zralých mišpulí může připomínat jablečný džem. Jak taková omáčka chutná? Ochutnejte čerstvou várku.

ovocný_strom_mišpule_německá_u_Brna

MIŠPULE - co to vlastně je?

Mišpule německá (Mespilus germanica) je neprávem opomíjený ovocný strom, který patří mezi tzv. staré odrůdy. Původem pochází z Malé Asie a na území Evropy se pěstuje již od 12. století.

Mišpule je výjimečná tím, že její plody (malvice) se sklízejí až v listopadu. Vypadají jako malá jablíčka a jsou jedlé až po přejití mrazem. Plody jsou také léčivé, protože jsou bohaté na vitamíny C a B2. Obsahují také vápník, hořčík, draslík a sodík a především velké množství vlákniny, která je obecně prospěšná pro správné fungování zažívání. Takže smícháním se skvělým chilli rozhodně není co zkazit.

plody_mišpule_německé 

 

MIŠPULE - to chceš ochutnat!

Skvělou kombinaci chuti „střelických“ mišpulí, chilli a bourbonu si můžete užít díky naší Mišpulové chilli omáčce. Vzhledem k omezenému množství surovin, jsme tentokrát vyrobili pouze 100 kusů, takže si ji nenechte ujít. Jak se taková omáčka vaří? Jelikož se jedná o starou odrůdu, rozhodli jsme se inspirovat klasickým receptem z pera slavné české kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.

mišpulová_chilli_omáčka_huhuchilli